Ensemble Kox Koraal

Historie

Hoe het allemaal begon? In het jaar 2000 werd een klein ensemble van 12 dames samengesteld bestaande uit leerlingen van Martine Kox om in de week voor Pasen het Stabat Mater van Pergolesi uit te voeren. Als luchtige tegenhanger werden na de pauze de Nocturnes van Mozart uitgevoerd, door uitbreiding van het ensemble met enkele heren voor de baritonpartij. Het eerste concert in dat jaar werd uitgevoerd in het Witte Kerkje in Baarn, het tweede concert in de Zuidervermaning in Westzaan. Het ensemble Kox Koraal was een feit. In december van hetzelfde jaar 2000 volgde een Kerstconcert, opnieuw in Baarn en in Westzaan. Op het programma stonden o.a. de Christmas Carols van Benjamin Britten, origineel met harpbegeleiding. Van dit concert werd een CD-opname gemaakt. Sindsdien volgden jaarlijks Kerstconcerten in de Zuidervermaning, in Westzaan, de Engelse Kerk in Amsterdam, later in de Waalse Kerk in Amsterdam en vanaf 2005 ook jaarlijks in de OLV van Lourdes Kerk in Doorwerth. Af en toe werd een gastconcert gegeven, zoals  in o.a. de Walburgiskerk in Arnhem, de protestantse Kerk in Gennep, het Museum Belvédère in Heerenveen. Het programma was altijd zeer gevarieerd, één groter werk van een  bekende componist, aangevuld met de meest uiteenlopende kerstliederen, alles onder de bezielende leiding van Martine Kox, met pianobegeleiding door haar broer Frits Kox.
Uitgevoerd werden o.a. het Gloria van Vivaldi, die Krönungsmesse van Mozart, Oratorio de Noël van Saint Saens, delen uit de Petite Messe Solennelle van Rossini, Mis in D van Dvorak. Solistische partijen werden door leden uit het ensemble vertolkt of door speciaal daartoe aangetrokken zangers, zoals de sopraan Ruzanna Nahapetjan, tenor Jean-Léon Klostermann, mezzosopraan Ellen Smit. Hoogtepunt was de uitvoering van een deel uit de Schöpfung van Haydn, tijdens het Kerstconcert 2009, met solistische medewerking van sopraan Maja Roodveldt, tenor Daniël van Kessel en de bas-bariton Henk Smit. Het concert in de Waalse Kerk was een groot succes, maar helaas ook het laatste in 2009. Het geplande concert in de Zuidervermaning in Westzaan moest door de barre sneeuwstorm worden afgezegd.
In 2010 oogstte Kox Koraal weer veel succes. Uitgevoerd werd o.a. het werk van Hans Kox "Puer natus est", een werk samengesteld uit de bewerking van 15 Europese Kerstliederen. Het concert in Westzaan is door het winterse weer verzet naar 2 januari 2011, en als Nieuwjaarsconcert uitgevoerd, in het bijzijn van de componist Hans Kox.  In 2011 werd de laatste serie Kerstconcerten uitgevoerd, maar of dit echt de laatste keer zal zijn??.................
In 2012 gaf Kox Koraal nog twee Kerstconcerten op 16 december in Westzaan en op 20 december in de Waalse Kerk in Amsterdam, met medewerking van de contralto Margareth Beunders. 

Op 25 mei 2014 werd het Requiem Fauré uitgevoerd in de aula op begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam. Op 6 en 7 juni 2015 werd met groot succes het Requiem Mozart uitgevoerd in de Grote Kerk in Workum en in de Zuidervermaning in Westzaan. 

Nog eenmaal zal een Kerstconcert volgen op 20 december a.s. in de Zuidervermaning in Westzaan. Op het programma staan diverse werken van Britten, Elgar, Rutter, maar ook van Brahms en Rossini en andere componisten